Sztuka gotowania

Wystawa
Data: 25 Kwi 2016 - 6 Maj 2016

Sztuka gotowania, 
czyli świat ilustracji z dawnych książek kucharskich

Powszechnie wiadomo, że gotowanie jest sztuką. Dawniej zwykło się przecież mówić, “że dobry obiad, jeśli nie jest podstawą szczęścia domowego, to w wysokim stopniu przyczynia się do niego”. A co, jeśli sztuką staje się nie tyle proces samego gotowania, co pisania o nim? Albo też ilustrowania go? Zaciekawiony sympatyk “Sztuki gotowania” znajdzie u nas różności odpowiadające jego kulinarnym gustom - najciekawsze przykłady serwowania pieczonych pulard, cielęciny w papilotach, studzonego karpia, plumpuddingu czy tortu dziada. Dowie się on także, jak należy piec na rożnie, oprawiać zająca i jakiej formy używać do zimnych legumin i galaret. Zapraszamy więc do świata, w którym główną rolę grają ilustracje z dawnych książek kucharskich!

Organizatorzy: dr Liliana Lewandowska, dr Dominik Mirosław Piotrowski (Biblioteka Uniwersytecka w Toruniu)

Wystawa organizowana jest w ramach XVI Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki.

Informacja o wystawie na stronach XVI Toruńskiego Festiwalu Nauki i SztukiBiblioteki Uniwersyteckiej w Toruniu i na Facebooku.

  • 505A2333_r
  • 505A2339_r
  • 505A2341_r
  • 505A2346_r
  • 505A2348_r
  • 505A2357_r
  • 505A2360_r
  • 505A2361_r
  • 505A2367_r
  • 505A2371_r
  • 505A2378_r

 

 

Powered by iCagenda